Vad väntar för produktion av livesändningar 2023

5G + dedikerad nätverksdelning

När vi diskuterar framtiden skulle det vara oansvarigt av oss att inte lyfta fram den innovativa användningen av 5G-teknik.

Från och med år 2022 hade 5G avancerat bortom Proof of Concept-stadiet (PoC), och som en konsekvens av detta framsteg kommer det att fortsätta att ta fart i antagandet av fler sändare för att skapa fjärr- och direktsänd tv. Under det följande året kommer vi att se en minskning, om än långsam, av de initiala kostnaderna som krävs för att distribuera denna infrastruktur av nästa generation. I samband med denna utveckling kommer leverantörer av kommunikationstjänster (CSP) att initiera tillhandahållandet av nätverksuppdelning för sändare.

Eftersom nätverksdelning kan uppnå servicekvalitet (QoS) och, genom att göra det, lägga till ett lager av tillförlitlighet, kommer det att bli ett attraktivt alternativ för sändningsföretag när 5G blir mer allmänt tillgängligt. Detta beror på att lägga till ett lager av tillförlitlighet gör det möjligt för nätverksdelning att användas för live-videosändningar. Möjligheterna för sändare inom området kan utökas genom användning av privata 5G-nätverk, som också kan ersätta kablar och WiFi. Även om ny teknik kan antas för att överbrygga klyftan från gamla tjänster till nya när dessa nya 5G-system distribueras, tillför det extra kostnader för utbyggnaden av 5G, vilket är en faktor som kan tillskrivas en viss ovilja att göra flytten.

Fjärrproduktion (REMI) + Hybridarbete

När det gäller 5G, förväntar vi oss att se en pågående tillväxt inom fjärrproduktion som använder sig av denna nästa generations teknik, såväl som större innovation i livevideobidrag via mobilnät. Detta är särskilt fallet eftersom 5G fortsätter att distribueras mer genomgripande runt om i världen. På grund av detta kommer ett större antal sändare att behöva integrera bunden cellulär och 5G-teknik i sin fjärrproduktionsmix. IP-baserad produktion gör det möjligt för programföretag att använda ett bredare utbud av protokoll för att samla in signaler från ett större antal ingångar än vad som tidigare varit möjligt. Kapaciteten att sända video i 4K Ultra High Definition samt reducerade priser är två av de mest tilltalande fördelarna som detta erbjuder.

Hybridmetoden att arbeta på distans förstärks mer och mer, vilket har resulterat i att fjärrsamarbete har blivit den nya standarden. Utöver detta ger fjärrproduktion, även känd som REMI, frihet att välja talanger, vilket gör det möjligt för TV-bolag att dra nytta av talang trots traditionellt begränsade geografiska begränsningar. Under år 2023 kommer vi att bevittna en ökning av antalet programföretag som gör långsiktiga planer och satsar på arbetsflöden som är mer flexibla för att tillgodose fortsatt samarbete på distans.

Ett skifte i livesport + OTT-strömning

Före pandemin var det vanligt att sända sportevenemang i första klass live på tv. Den ökade efterfrågan på livestreaming av innehåll via internet och mobilnät kommer dock att ha en avsevärt större inverkan på evenemang i andra och tredje nivå. Om företag går bort från att enbart förlita sig på OB-bilsproduktioner och istället använder fjärrproduktionstekniker, kommer de att kunna tillhandahålla en mer omfattande täckning av dessa händelser.

På grund av detta, och det faktum att vi är bekanta med de framsteg som görs inom 5G-teknik, skulle det inte vara så överraskande att se arenor anta nästa generations teknik som 5G för att leverera denna upplevelse. Detta gäller särskilt med tanke på att 5G erbjuder fördelar som minskar behovet av kablar, äldre trådlös RF-teknik och WiFi.

Detta är också tillämpligt på over-the-top (OTT) streaming; i takt med att fler sändare genererar 4K-video, kommer OTT-strömningsdistributörer att ha mer anledning att leverera live 4K- och HDR-innehåll till användarna när antalet sändare som producerar 4K-innehåll ökar. Som fallet är under alla övergångsperioder kommer ett stort antal sändare – till exempel de som är involverade i direktsänd sport – att behöva tillhandahålla innehåll för både de konventionella sändningsmedlen (som satellit) och för OTT-strömningstjänster. I det här specifika scenariot ger molnet flexibiliteten för att skapa livesändningar för ett antal olika strömmande destinationer.

Särskilt inom direktsänd sport förutspår vi stora migrationer till system som använder bundna cellulära och 5G-, moln- och fjärrproduktionstekniker år 2023. Dessa tekniker bidrar alla till mer smidiga sändningsproduktionsmodeller. Särskilt molnbaserad produktion är på väg att bli vardag i livesändningar, till stor del på grund av fördelar som kostnadseffektivitet och möjligheten att utnyttja produktionstalanger utan att begränsas av nödvändigheten av att vara personlig. Molnbaserad produktion är på väg att bli vardag i livesändningar.

År 2022 lade grunden för några fascinerande nya utvecklingar under året som kommer (och därefter). Medie- och underhållningsverksamheten är väl positionerad för fortsatt innovation under 2023 tack vare utvecklingar som 5G-nätverksdelning, fjärrproduktionsmetoder och nya standarder som definierats för produktion av livesändningar av sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *