Vad är skillnaden mellan sändnings- och unicast-metoder för tv?

Vad är Unicast?

Sändningar via Internet levereras med Unicast, en en-till-en-anslutning och TCP (Transmission Control Protocol). En användare begär information från en server, webbplats eller annan användare, och efter att ha skapat en speciell anslutning skickar den andra parten den. Unicast är utmärkt för on-demand-material, så att du kan se vad som helst när som helst. För live-videoströmning till smartphones, surfplattor, SmartTVs och andra internetanslutna enheter använder OTT- eller Over the Top-tjänsterna unicast-teknik.

En källserver används för att strömma livevideo till tusentals individuella tittare över hela världen när ett liveatletiskt evenemang ges via en OTT-applikation. I unicast-läge har varje användare som tittar på livesändningen en annan anslutning mellan sin visningsenhet och källservern. Nätverksvägar och bandbreddstillgänglighet kan variera avsevärt från överföring till överföring eftersom unicast-överföring sker via Internet.

Content Delivery Networks (CDN) används för att sprida strömmarna över Internet och fördela arbetsbelastningen eftersom en server med ett ursprung kan ha svårt att erbjuda dussintals eller till och med miljontals distinkta unicast-strömmar.

Vad är multicast?

I likhet med konventionell streaming är multicast en en-till-många IP-överföringsteknik. Multicast “sänder” en ström över ett slutet IP-nätverk, antingen ett LAN (Local Area Network) eller en IP-tjänstleverantörs eget nätverk, med hjälp av UDP (User Datagram Protocol). IPTV, som står för multicast live TV-streaming, och OTT, eller over-the-top, är två olika termer.

I ett multicast IP-nätverk behöver innehållsavsändaren helt enkelt skicka en enda ström; noder på nätverket kommer sedan att reproducera det flödet, ungefär som i ett stafettlopp. Företag och organisationer gillar att använda multicast för att distribuera video till hundratals eller tusentals tittare eftersom det förhindrar att nätverket överbelastas med dubbletter av strömmar. Inom en överföringsanläggning eller OB-produktionsnätverk transporteras SMPTE ST 2110 metadata, ljud och videoströmmar också med multicast.

Vad är broadcast?

Broadcasting är det mest välkända och etablerade sättet för visuell spridning. Alla som har en mottagare inom räckhåll på ett nätverk kan komma åt innehållet tack vare överföringen, som sänder en signal till alla samtidigt från en enda källa. Den främsta fördelen med sändningsstrategin, som mestadels utnyttjas av TV-stationer och kabel-TV-kanaler för distribution av livematerial, är dess förmåga att nå en enorm publik. Tänk på den gyllene regeln.

För att kunna använda satellit- och kabel-tv-tjänster skickas en enda videokälla över en specifik antennfrekvens antingen direkt till hemmet eller via fibernät och satelliter. Sändningssignalen tas emot och avkodas av digitala TV-antenner, parabolantenner och set-top-boxar så att den kan ses på en TV. Strömningsmetoden är dock inte lämplig för visning på mobila enheter.

Vad är lämpligt för streaming av video?


Broadcasters integrerar successivt unicast OTT-tjänster, även om en-till-en-metoden fortfarande ofta används för att erbjuda liveinnehåll genom konventionella linjära TV-tjänster. Företagskunder kanske också vill erbjuda unicast-strömning för att dela videor med mobila medarbetare förutom att dela liveinnehåll som manuella möten eller IPTV-kanaler över multicast på deras interna nätverk.

Oavsett organisation eller innehåll finns det en växande efterfrågan på en en-till-en- och en-till-många-blandning av streaming beroende på applikation, nätverk och publik. Var och en av dessa metoder har några fördelar.

*Mark Horchler är en skicklig tekniker och marknadsförare som har arbetat med ledande leverantörer av transmissioner som ATEME, Anevia, Elemental och nu Haivision som chef för produkt- och lösningsmarknadsföring i Europa, Nordamerika och APAC-regionen. Han har skrivit och hållit presentationer i ämnena OTT, 4K TV och arbetsflöden för liveproduktion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *