steg-för-steg översikt över hur IPTV fungerar:

Lagra program
Liveshower fungerar på samma sätt som konventionell tv genom att de streamas när de skapas. Lagring som möjliggör streaming på begäran krävs dock för att kunna titta på förinspelade program och filmer. Det är viktigt för vissa innehållsleverantörer att minska antalet program som nu är tillgängliga för att bibehålla bandbredden på deras tjänst och minska effekten som deras tjänst har på internet.

Förbereder program
Alla program, oavsett om de är förinspelade eller livesända, måste konverteras till ett digitalt format för att de ska kunna överföras över internet med hjälp av paketväxling. Videor måste komprimeras för att minska mängden buffring som uppstår under streaming. När så är lämpligt bör reklam inkluderas i publikationen. Under alla omständigheter är informationen krypterad för att skydda den från att ses av obehöriga.

Program som streamas.
Upplevelsen av att titta på tv på IPTV är mycket lik den att surfa på webben. I båda fallen upprättar du en tillfällig anslutning mellan två datorer för att en av maskinerna – i det här fallet din – ska kunna hämta data från den andra. Datan som levereras till din dator (klienten) av en IPTV-innehållsleverantör kommer ofta från en robust server som är engagerad i en process som kallas unicasting, där den samtidigt sänder samma data till ett antal andra klienter.

IP multicasting
Behandlingen av klientförfrågningar lägger en betydande börda på servrarna. När antalet klientförfrågningar överstiger kapaciteten för en server (till exempel när ett stort antal personer försöker se samma program samtidigt), är vanligtvis en dålig användarupplevelse och förseningar resultatet. För att kringgå dessa problem använder en IPTV-lösning en unik nedladdningsmetod som kallas IP multicasting för strömmande mediainnehåll. Varje datapaket lämnar bara servern en gång, men det skickas samtidigt till en mängd olika klientplatser över nätverket.

IPTV-protokoll
Det finns några viktiga skillnader mellan att ladda ner en fil och att streama ett program. När du streamar ett program laddar du ner små delar av filen åt gången; medan programmet körs laddar du också ned följande segment av filen så att den är förberedd för att spelas upp. Realtidsprotokoll (RTP) och realtidsströmningsprotokoll (RTSP) används i denna process snarare än de konventionella webbaserade protokollen för nedladdning av innehåll (HTTP och FTP).

Nätverk som hanteras
Nätverket är den primära skillnadsfaktorn mellan OTT och IPTV. När du använder en OTT-tjänst kommer innehållsleverans vanligtvis att ske på det öppna internet. Med IPTV använder många tjänsteleverantörer hanterade nätverk, som de kan reglera, för att säkerställa att deras kunder får service av hög kvalitet. I de flesta fall innebär detta användningen av ett hierarkiskt nätverk där huvudkontoret matar in i regionala videohub-kontor. Därefter tillhandahåller videohubbens kontor sina tjänster till de lokala distributionskontoren, som i sin tur länkar till set-top-boxarna i folks hem.

Eftersom vi är bekanta med driften av IPTV vid denna tidpunkt, låt oss undersöka dess tre distinkta varianter.

IPTV + VOD
Video on demand är den mest utbredda typen av IPTV-format, och det är det som du förmodligen är mest bekant med (VOD). VOD står för “video on demand”, vilket syftar på innehåll som användare, prenumeranter eller konsumenter kan titta på när det passar dem bäst.

Tjänster som Netflix och Hulu är utmärkta illustrationer av hur IPTV och VOD kan användas. Kunder som prenumererar på Netflix och Hulu betalar ett pris varje månad i utbyte mot tillgång till ett stort bibliotek med filmer och tv-program, som uppgår till hundratals eller till och med tusentals.

När det finns ett program som en användare är intresserad av att se, är allt som krävs av dem att starta programmet på sin mobila enhet, tv eller persondator, välja programmet de vill se och sedan vänta några sekunder på paketbytens magi träder i kraft.

Strömmande IPTV i realtid
Det är också möjligt att se live-tv-program genom att använda IPTV, och denna förmåga går under några olika namn, inklusive IP-simsändning och live-IPTV. Upplevelsen är ganska lik den att titta på livesändningar på vanlig tv, och den används ofta för nyhetsprogram såväl som live-betal-per-view-sportevenemang.

IPTV med tidsförskjutning
Skillnaden mellan tidsförskjuten IPTV och video on demand (VOD) är att tidsförskjutna IPTV-program vanligtvis har ett utgångsdatum som inte ligger alltför långt borta i framtiden. VOD-program är vanligtvis tillgängliga på obestämd tid. Detta beror på det faktum att den mest populära applikationen för denna typ av IPTV är att ge tittarna möjlighet att komma ikapp med tidigare sända program, som t.ex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *