Hur fungerar Internet Protocol-tv?

Hur fungerar Internet Protocol-tv?
IPTV-innehåll levereras ofta över ett hanterat eller dedikerat nätverk, som Digital Subscriber Line-anslutning. Jämfört med det offentliga internet ger ett privat nätverk nätoperatörer mer kontroll över videotrafiken och, i förlängningen, möjligheten att säkerställa servicekvalitet, drifttid, bandbredd och tillförlitlighet.

I traditionell tv-leverans sänds all programmering samtidigt i ett multicast-format. De tillgängliga programsignalerna flödar nedströms och tittarna väljer program genom att byta TV-kanal.

En IPTV-tjänst däremot skickar bara ett program åt gången, det vill säga ett unicast-format. Innehåll finns kvar på internetleverantörens nätverk och endast det program som slutanvändaren väljer skickas till användarens enhet.

När en tittare byter kanal sänds en ny stream från leverantörens server direkt till tittaren. Precis som kabel-tv kräver IPTV en digitalbox eller andra enheter i kundens lokaler, såsom en Wi-Fi-router eller en fiberoptisk eller bredbandsanslutning till internet.

IPTV använder i första hand IP multicasting med Internet Group Management Protocol för IPv4-baserade live-tv-sändningar och Real-Time Streaming Protocol för on-demand-program. Multicast Listener Discovery används på IPv6-nätverk. Andra vanliga protokoll inkluderar Real-Time Messaging Protocol och Hypertext Transfer Protocol.

Exakt vilka är användningsfallen för IPTV?

Exakt vilka är användningsfallen för IPTV?
IPTV kan paketeras med andra IP-baserade telekommunikationstjänster, såsom röst över IP och höghastighetsinternet, på grund av det faktum att den använder en paketbaserad leveransmekanism.

IP gör det också möjligt för tjänsteleverantörer att stödja ett brett utbud av andra tjänster och applikationer, såsom video on demand, interaktiv TV, livestreaming, meddelanden i programmet och tidsförskjutning. Tidsförskjutning är ett paraplybegrepp för en mängd olika tv-tjänster som gör det möjligt för tittarna att konsumera innehåll på andra sätt än direktsändningar, såsom digital inspelning, on-demand tv-program och möjligheten att spola tillbaka eller starta om ett liveprogram som redan finns i framsteg. Alla dessa tjänster och applikationer stöds av IP.

Internet Protocol Television (IPTV) är en leveransmodell som konkurrerar med en annan modell som kallas internet-TV, som avser distribution av tv-program via internet med hjälp av en bredbandsanslutning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *